Βρες μας από εκεί που ανεβάζεις selfie

Μικρή ή Μεγάλη Πρέσπα; Ας αποφασίσουμε αν το μέγεθος μετράει.

Μικρή ή Μεγάλη Πρέσπα; Ας αποφασίσουμε αν το μέγεθος μετράει.

Καλημέρα, ζουζουνάκια μου. Τι όμορφη μέρα για να ξεκινήσει με κείμενο από τον αγαπημένο σας αθρ...αρθο...αθρθο… τύπο που γράφει περίεργα κείμενα...Καλώσηρθατε, για ακόμη μια φορά, μετά από καιρό, στο σύμπαν μου. Ως ο Θεός αυτού του σύμπαντος σας καλωσορίζω. WellCum. 

Πρόσφατα, επισκέφθηκα τις Πρέσπες. Καταρχάς, γνωρίζατε εσείς ότι οι Πρέσπες είναι δύο; Εγώ, τόσο καιρό, νόμιζα πως υπήρχε μία, “η Πρέσπες”. Αφού κολύμπησα και στις δύο, μίλησα στους ντόπιους ψαράδες, που μοιάζουν με κανονικούς ψαράδες, όμως κρατούν στο χέρι τους και μια συμφωνία. Συζητήσαμε για τον μύθο που ισχυρίζεται πως το μέγεθος μιας λίμνης είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την επιθυμία σου να σε γαμήσει η λίμνη. Αστειεύομαι. Το ερώτημα ήταν: “Παίζει ρόλο το μέγεθος σε μια λίμνη;” Πολλά έχουν ακουστεί και κάποιες κανονικές ή και λίγο μικρότερες λίμνες νιώθουν άσχημα.

Μεγάλη Πρέσπα

Η μεγάλη Πρέσπα ήταν μαγευτική. Την έβλεπες και γέμιζε το στόμα σου. Κολύμπησα από την μια άκρη ως την άλλη. Αν τα υπολόγισα καλά, μιλάμε για μια λίμνη που αγοράζει XL λιμνοπροστατευτές. Είχα να δω τόσο μεγάλη λίμνη από τότε που επισκέφτηκα την λίμνη Βικτώρια στην Ουγκάντα, όμως εκείνη δεν μετράει γιατί είναι μαύρη. Όπως και να το κάνεις, η μεγάλη λίμνη έχει την χάρη της. Έχει πολλά πράγματα να δεις. Ψάρια, φυτά και φυσικά πουλιά. Πολλά πουλιά. Τόσα πολλά πουλιά που νιώθεις ένα αίσθημα πληρότητας σαν ένα καλογεμισμένο γεμιστό. 

Βέβαια, η μεγάλη Πρέσπα έχει και τα αρνητικά της. Όσο ωραία διαδρομή και να είναι το να την κολυμπήσεις ολόκληρη, μετά την πρώτη φορά θα είσαι κομμάτια. Θα θες να κάτσεις στη γωνία σου και να ξεκουραστείς. Και μπορεί να σου αρέσει η θέα και να σου γεμίζει το στόμα, αλλά η ίδια θέα μπορεί να σου γεμίσει τον κώλο, και αυτό πονάει. Επίσης, η μεγάλη λίμνη θέλει περισσότερη συντήρηση και προσπάθεια από μέρους σου για να ανεγερθεί το νερό της…

Μικρή Πρέσπα

Η μικρή Πρέσπα ήταν γλυκούλικια. Μικρή, αλλά το κολύμπι μέσα της ήταν εξαιρετικό. Η διαδρομή από την μια πλευρά ώς την άλλη ήταν διασκεδαστική και όμορφη. Δεν μπορώ να πω, καλά πέρασα. Παράπονο δεν έχω. Πρόκειται για μια λίμνη που μπορείς να απολαύσεις, χωρίς να αγχώνεσαι αν θα τα καταφέρεις. Χωράει στην χούφτα σου, που λέει ο Λόγος... Ο Λόγος είναι ένας από το χωριό της μάνας μου που το ‘χει χάσει απ’ όταν πέθανε σε τροχαίο όλη του η οικογένεια και διαγνώστηκε με ίωση. Κυκλοφορεί στο χωριό τα βράδια και φωνάζει “χωράει στην χούφτα σου”. 

Στα αρνητικά, μια λίμνη τέτοιου μεγέθους την βαριέσαι γρήγορα. Την βλέπεις ολόκληρη κάθε φορά και την ξέρεις απ’ έξω. Σαν τη χούφτα σου .”Σαν την χούφτα σου (San Tin Houftasou)” είναι ένα νησάκι κάπου στην Καραϊβική με εξαιρετικές μπανάνες και μούτζες. Μια τέτοια λίμνη μπορεί να είναι στην αρχή ενδιαφέρουσα, όμως δεν θα σε γεμίσει ποτέ πραγματικά.

Η μικρή Πρέσπα είναι ένα λουκουμάκι που σου αρέσει να βάζεις στο στόμα σου, αλλά δεν σε χορταίνει, και η μεγάλη είναι ένα ολόκληρο σουτζούκ λουκούμ που σε ενθουσιάζει, αλλά δεν μπορείς να το φας όλο καθώς σου πέφτει βαρύ.

Τα πράγματα είναι απλά. Πολλοί άνθρωποι εντυπωσιάζονται και προτιμούν τις μεγάλες λίμνες. Όμως, υπάρχουν και άλλοι που εκτιμούν μια μικρότερη λίμνη. Όταν ξεκινήσαμε ρωτήσαμε αν το μέγεθος μετράει. Τελικά, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Κάθε λίμνη μπορεί να είναι ευτυχισμένη αν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο που να την εκτιμήσει. Για κάθε λίμνη υπάρχει κάπου εκεί έξω κάποιος να την αγαπήσει. Καυλώσατε;

 Σημάδια πως ο άντρας σου σε απατάει με τον τοπικό βενζινά σου.

Σημάδια πως ο άντρας σου σε απατάει με τον τοπικό βενζινά σου.

 Σταμάτησα να φοράω προφυλακτικό από σεβασμό προς την κοπέλα μου.

Σταμάτησα να φοράω προφυλακτικό από σεβασμό προς την κοπέλα μου.