Βρες μας από εκεί που ανεβάζεις selfie

1+4 Πράγματα που μισούν οι εργοδότες στο βιογραφικό σου

1+4 Πράγματα που μισούν οι εργοδότες στο βιογραφικό σου

Γεια σας. Είμαι ο Δημήτρης ο Κυριαζίδης και αυτή είναι η εκπομπή 1+4. Καλωσήρθατε, λοιπόν, σε άλλη μια εκπομπή πολιτισμού, τέχνης και λέξεων. Οι λέξεις είναι οι πυλώνες της γλώσσας μας. Και όπως και οι καρυάτιδες, πολλές μας τις έκλεψαν οι Άγγλοι.

Το σημερινό επεισόδιο ονομάζεται “1+4 Πράγματα που μισούν οι εργοδότες στο βιογραφικό σου”.

Πόσες φορές έχετε πάει σε συνέντευξη για δουλειά και, ενώ νομίζατε ότι θα την πάρετε, τελικά πήρατε τα κάκαλα σας ; “Μα γιατί τα πήρα τα κάκαλα μου;” είπατε. “Αφού έχω όλα τα προσόντα”. Μερικές φορές, το πως παρουσιάζεις τα προσόντα είναι πιο σημαντικό από τα ίδια τα προσόντα. Εν ολίγοις, το βιογραφικό σας χρειάζεται το δικό του σουτιέν με ενίσχυση... Και εγώ θα σας βοηθήσω να κάνετε το βιογραφικό σας να φαίνεται τόσο στητό που αν το έβλεπα στο δρόμο θα χαμογελούσα.

Όταν κάνεις βιογραφικό πρέπει να το κάνεις με χειρουργική ακρίβεια. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Του είπα πριν μια ώρα να παίξουμε κρυφτό, μέτρησα ως το 100, κρύφτηκε και μετά απλώς έφυγα και ήρθα εδώ για το γύρισμα. Ακόμα περιμένει ο χαζούλης πίσω από τις λεπτομέρειες.

1. Η προϋπηρεσία είναι σαν την πίπα

Η προϋπηρεσία παίζει μεγάλο ρόλο σε μια δουλειά. Είναι σαν την πίπα. Πάντα ευπρόσδεκτη. Η μόνη συμβουλή μου εδώ είναι πως αν ήσουν φύλακας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης καλό θα ήταν να μην το βάλεις στο βιογραφικό σου. “Μα Δημήτρη τόσα χρόνια δουλειάς να μην τα εκμεταλλευτώ; Και αν δουν το κενό εκείνα τα χρόνια και με ρωτήσουν τι έκανα;” Ε, αν δουν το κενό, πες τους ότι εκείνα τα χρόνια ταξίδεψες σε όλο τον κόσμο και γνώρισες τον εαυτό σου μέσα από ψυχοσωματικές διαπολιτισμικές εμπειρίες. Θα το χάψουν. Μην πείς ότι ήσουν φύλακας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μην το πεις ούτε αν ήσουν ούτε αν δεν ήσουν. Το μόνο μέρος που θα ήταν αυτό χρήσιμο στο βιογραφικό σου θα ήταν για δουλειά που θέλει προϋπηρεσία σε εγκλήματα κατάς της ανθρωπότητας. Όπως αν ήθελες να γίνεις παπάς στο βατικανό.

2. Λες ις μορ

Ένα κόλπο που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι να βάζουν στο βιογραφικό τους περισσότερα πράγματα από αυτά που όντως ισχύουν με σκοπό να εντυπωσιάσουν τον εργοδότη. Αυτό όμως είναι τεράστιο λάθος. Αντιμετωπίζεις το πρόβλημα χωρίς να σκέφτεσαι outside the box που λέμε και στην Ταϋλάνδη. Αν έχεις καλύτερο βιογραφικό από αυτόν που θα σου πάρει συνέντευξη  για την δουλειά, είναι πολύ πιθανό να σε αντιμετωπισει ανταγωνιστικά και για αυτόν τον λόγο να μην σε προσλάβει. Ενώ αν έχεις χειρότερο βιογραφικό από αυτόν, οι πιθανότητες να σε συμπαθήσει και άρα να πάρεις την δουλειά είναι περισσότερες.

Οπότε πρέπει να κάνεις το βιογραφικό σου λίγο χειρότερο. Διάγραψε τελείως ότι ξέρεις Ισπανικά, μείωσε το βαθμο πτυχίου από 8.5 σε 6.5 και τα σεμιναρια μπαρτέντινγκ κάντα σεμινάρια λάτζας. Λες ίζ μορ. Επίσης, λες να το χω χάζει τελείως;
-Όχι ρε, μια χαρά είσαι.
-Α οκ.

3. Λεκές από κέτσαπ.

Είναι γεγονός.Ο λεκές από κέτσαπ στο βιογραφικό που χεις δώσει είναι σα να πηγαίνεις στη συνέντευξη με κατουρημένο παντελόνι. Κάνε λίγη προσπάθεια. Έπεσε κέτσαπ στο βιογραφικό. Οκ, το καταλαβαίνουμε. Σε όλους μπορεί να συμβεί. Ειδικά σε όσους τρώνε κέτσαπ. Όμως, ξόδεψε 5 λεπτά να ξαναγράψεις το ρημάδι το βιογραφικό σε ένα καθαρό χαρτί. Η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική. Και η δεύτερη εντύπωση είναι η δεύτερη πιο σημαντική. Και η τρίτη εντύπωση είναι η έβδομη πιο σημαντική.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα ένας λόγος που οι εργοδότες μισούν έναν λεκέ από κέτσαπ είναι γιατί για κάποιο περίεργο λόγο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακόμα, οι εργοδότες είναι 97% φανατικοί οπαδοί της μουστάρδας και 3% αιρετικοί της μαγιονέζας. Αν πέσει μουστάρδα στο βιογραφικό σας, αφήστε την. Σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Μην σας πω, καλού κακού, βάλτε σε όλα σας τα βιογραφικό λίγη μουστάρδα.

4. Φωτογραφίες των παιδιών τους.

Το να κολλήσεις με συρραπτικό φωτογραφίες των παιδιών του πιθανού εργοδότη σου στο βιογραφικ δεν είναι και η καλύτερη ιδέα στην Γη. Η καλύτερη ιδέα στην Γη είναι να αγοράσεις 3 τσιγάρα, 1 τσουρέκι και μία μερέντα και να φτάσεις σε στοματικό οργασμό. Μετά, βέβαια, θα είσαι σαν τις κοπέλες από το 2 γκερλς 1 καπ. Ασιάτισσα... Βέβαια, ούτε αυτή είναι η χειρότερη ιδέα στην Γη. Η χειρότερη ιδέα στη Γη είναι να γίνεις πατέρας στα 18 σου.

Πάντως, ο εκβιασμός και η πιθανή απαγωγή δεν είναι καλό μέρος για να ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις για μια πρόσληψη. Ίσως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε με κάτι πιο διακριτικό, όπως “τι κάνει η όμορφη οικογένεια σας;” και αργότερα αν χρειαστεί να πάτε σιγά σιγά στην απαγωγή. Ή να μην πάτε και καθόλου στην απαγωγή. Κακό δεν θα έκανε… Κακό θα έκανε πριν πάτε στην συνέντευξη να φάτε φασόλια.

5. Το επίθετο σου. Όχι γενικά όλα τα επίθετα... Το δικό σου επίθετο. Μαρία Πρωκτούογλου.

 Ναι, σε σένα μιλάω, Μαρία. Που πας με αυτό το επίθετο να κάνεις αίτηση για δουλειά σε δικηγορικό γραφείο; Ακόμα και αν έχεις τα προσόντα, πως να σε προσλάβουν με αυτό το επίθετο; Να σε συστήνουν σε κόσμο στο γραφείο και να λένε:
-Γιάννη από εδώ η κυρία Μαρία Πρωκτούογλου. Είναι η καινούρια.
-Χάρηκα κυρία Πρωκτούογλου.

Δεν γίνονται αυτά, Μαρία. Οπότε, αν θες να δουλέψεις ποτέ σε δικηγορικό γραφείο, θα πρέπει να αλλάξεις το επίθετο σου σε κάτι πιο διακριτικό, όπως Μαρία Κωλοτρυπίδη. Και θα λες ότι είσαι Πόντια.

Αυτό ήταν το επεισόδιο “1+4 Πράγματα που μισούν οι εργοδότες στο βιογραφικό σου”.

Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε και μέχρι την επόμενη φορά, μην ξεχνάτε ότι αν σας αρέσει η κωμωδία, μπορείτε να την στηρίξετε βλέποντας κάθε μεσημέρι, την εκπομπή Καλό Μεσημεράκι. 


Παραδοσιακός Εορταστικός Ετήσιος Covid

Παραδοσιακός Εορταστικός Ετήσιος Covid

Συναδελφικός Αμανές - Πλατωνικό Γράμμα

Συναδελφικός Αμανές - Πλατωνικό Γράμμα