Βρες μας από εκεί που ανεβάζεις selfie

Usain Bolt vs Χελώνα: Επαναπροσδιορίζοντας τον μύθο του Αισώπου.

Usain Bolt vs Χελώνα: Επαναπροσδιορίζοντας τον μύθο του Αισώπου.

Ξέρω, ξέρεις, ξέρουμε τον πασίγνωστο μύθο του Αισώπου και το ηθικό δίδαγμα που μας προσφέρει.

Πάντα να φροντίζεις για το μέλλον, ειδικά εάν γνωρίζεις τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Μη γίνεις σαν τον τζίτζικα, που τον γλέντησε μες στα μούτρα του ο μέρμηγκας!

Υπάρχει όμως κι ένας πιο διασκεδαστικός μύθος...

Ο Αίσωπος, ως αρχαίος Έλληνας, λάτρευε τρία πράγματα. Τους μύθους, τα αθλήματα και τις παρτούζες χωρίς γυναίκες. Συνδυάζοντας τα δύο από αυτά, έχεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Παρτούζες με αθλητές. Ή μύθους με αθλήματα, αν είσαι φλώρος.

Ένας από αυτούς είναι «Ο Λαγός και η Χελώνα». Θα μπορούσε να είναι τίτλος από τσόντα του ζωικού βασιλείου και παράλληλα πρακτική εφαρμογή της φράσης «σου γαμώ το σπίτι». Όμως, ο Αίσωπος δεν θα έπλαθε ποτέ μια τσόντα με ζώα. Αν δεν έβαζε και τον εαυτό του να συμμετέχει. Αντ’ αυτού, αποτελεί μια αλληγορία που μας δείχνει πως η σκληρή δουλειά ανταμείβει περισσότερο από το φυσικό ταλέντο που δεν εξασκείται ποτέ.

Τι θα γινόταν όμως, αν απέναντι στη χελώνα βάζαμε ένα πραγματικά προπονημένο ταλέντο; Ξυπνήσαμε τον Αίσωπο από τον αιώνιο ύπνο του και τον προκαλέσαμε να μας διηγηθεί τον γνωστό του μύθο, αλλάζοντας τον λαγό με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Usain Bolt. Αρχικά, αρνήθηκε, αλλά θεωρήσαμε πως ήταν αντιδραστικός επειδή τον ξυπνήσαμε. Μετά, έβαλε νερό στο κρασί του. Και αρνήθηκε ξανά. Απλώς, ήπιε λίγο νερωμένο κρασί, όπως έκαναν στην Αρχαία Ελλάδα.

Προσθέτοντας έναν άνδρα στην ιστορία -και μάλιστα, έγχρωμο- ο Αίσωπος πείστηκε να βάλει τον ίδιο του τον εαυτό στον μύθο του. Του το επιτρέψαμε, αδημονώντας να ακούσουμε την παρρησία του στη μυθοπλασία. Παραθέτουμε τον επαναπροσδιορισμένο μύθο, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα:

«Μια φορά κι έναν καιρό,

Μέσα στο δάσος είχαν μαζευτεί πολλά ζωάκια. Λιοντάρια, χελώνες, Τζαμαϊκανοί. Όλο το δάσος θαύμαζε τους Τζαμαϊκανούς για την τρομερή ικανότητά τους στο τρέξιμο. Μία ικανότητα που είχαν αποκτήσει λόγω της συνεχούς προσπάθειας να ξεφύγουν από τους Ευρωπαίους κατακτητές. Ωστόσο, δεν κατάφερναν όλοι να ξεφύγουν. Ένας εξ αυτών, ήταν ένας όμορφος νεαρός, που τον έλεγαν Γιουσέιν Μπολτ. Αν και πολλοί τον φώναζαν Μαύρο Πάτροκλο.

Μετά από αυτό, τον διακόψαμε για λίγο. Αφού φταρνιστήκαμε, συνέχισε:

Ο Μαύρος Πάτροκλος ήταν αιχμάλωτος ενός εξαιρετικού Έλληνα μυθοποιού. Δεν ήταν ρατσιστής, αλλά… Είχε σαδομαζοχιστικές τάσεις και του άρεσε να κρατάει αιχμαλώτους. Ξάφνου, σκαρφίστηκε μια ιδέα: να βάλει τον Μαύρο Πάτροκλο να αντιμετωπίσει τη χελώνα, σε έναν αγώνα ταχύτητας. Η χελώνα βρισκόταν στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας κερδίσει στο νήμα τον λαγό, που πρότερα ήταν το φαβορί σύμφωνα με όλες τις στοιχηματικές (βλ. το prequel).

Αν ο Γιουσέιν κέρδιζε τη χελώνα, θα ήταν ελεύθερος. Αν έχανε, θα έπρεπε να περάσει μία εβδομάδα ως σεξουαλικός σκλάβος του πανέμορφου μυθοποιού. Η ιδέα δεν φάνηκε να αρέσει στον Μαύρο Πάτροκλο. Ζητούσε απενγωσμένα να του αφαιρέσουν τουλάχιστον τις αλυσίδες κι άλλα τέτοια χαζά...  Όμως, το αποτέλεσμα του αγώνα είχε προαποφασιστεί.

Το πρωί του αγώνα, οι διαγωνιζόμενοι μεταφέρθηκαν στον χώρο διεξαγωγής. Τουλάχιστον ο ένας. Η χελώνα δεν χρειαζόταν, καθώς βγαίνοντας απ’ το σπίτι της βρισκόταν ήδη εκεί.

Ο αγώνας ξεκίνησε! Η χελώνα, αργά και σταθερά και με ταχύτητες που κάθε ΑΜΕΑ σαλίγκαρος θα ζήλευε, διατηρούσε το προβάδισμα στα πρώτα μέτρα. Ο Μαύρος Πάτροκλος, δυσκολευόταν πολύ να σύρει τις αλυσίδες. Ο Μαύρος Πάνθηρας (δεν ήταν ο πατέρας του Γιουσέιν, αλλά όντως ένας μαύρος πάνθηρας) αναφέρεται μόνο για την παρένθεση που μόλις διαβάσατε. Κι ας είναι προφορική η αφήγηση.

Ξαφνικά, ένας ευρωπαίος κατακτητής (ένα τρίχρονο παιδάκι) μπήκε στην αρένα. Νιώθοντας την απειλή, ο Μαύρος Πάτροκλος επιτάχυνε με πυγμή, σέρνοντας τις αλυσίδες του σα να μην υπήρχαν, καταφέρνοντας τελικά να προσπεράσει την πρωταθλήτρια χελώνα.

Έμεναν λίγα μέτρα για τον τερματισμό, όταν ένα δόρυ χτύπησε τον Μαύρο Πάτροκλο στο πόδι, καθηλώνοντάς τον στο έδαφος κι αφήνοντας τους πάντες με ανοικτό το στόμα.

25 λεπτά αργότερα, ο αγώνας έληξε και ανακυρήχθηκε ο νικητής. Ήταν ο μυθοποιός! Επί μία εβδομάδα, θα απολάμβανε τις ερωτικές του περιπτύξεις με τον Μαύρο Πάτροκλο.

Α, και η χελώνα κέρδισε τον αγώνα δρόμου.»

Ηθικό δίδαγμα: Αν ένα ματς είναι στημένο, θα πας κουβά με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο.

Υ.Γ.: Καμία ρατσιστική ιδέα του Αισώπου δεν υιοθετείται από τον αρθρογράφο του παρόντος άρθρου. Επίσης, κανένα παιδί από την Αφρική δεν υιοθετείται. Αν θες να γίνεις ανάδοχος ενός παιδιού από την Αφρική, μπες στο http://www.actionaid.gr/gine-anadohos-paidioy-old.

13 τρόποι να πεις σ’ αγαπώ και συγγνώμη που σε κεράτωσα με τις δίδυμες αδερφές σου.

13 τρόποι να πεις σ’ αγαπώ και συγγνώμη που σε κεράτωσα με τις δίδυμες αδερφές σου.

Είναι ok να με δέρνει η κοπέλα μου με την πρόφαση πως μου μαθαίνει jiu jitsu;

Είναι ok να με δέρνει η κοπέλα μου με την πρόφαση πως μου μαθαίνει jiu jitsu;